Táplálék kiegészítők

táplálék kiegészítünk

A táplálék kiegészítésről

Tudnunk kell, hogy a táplálékkiegészítőket mikor, mennyit fogyasszunk! A nagyobb dózis fogyasztása egészségünkre káros lehet!

A táplálék kiegészítők biztosítják a vitaminellátást, lerövidítik a szervezet regenerációjának idejét, javítják az izommunka energiaszükségletét, a szervezet, az izmok oxigén ellátását.  Remekül segítenek betartani a naponta többszöri étkezést (ha nincs idő evésre), a diétázóknak is nagyon jó vacsora lehet.

Milyen célból lehet szükséges a tápálálék kiegészítők fogyasztása?

Lehet fokozni az erőszintet, izom tömegnöveléskor, zsírégetéskor, energiánk növelésekor, szövetépülés gyorsaságának elősegítéséhez, gyorsabb edzés utáni regenerálódáshoz, általános egészség fenntartásához, diéta, fogyókúra esetén.

Nem csak a sportolóknak szükséges a táplálék-kiegészítés, hanem mindenkinek! Sajnos egyre több a környezeti ártalom, főleg a nagyvárosokban élőket érinti. A rohanó világunkban átélt stressz, az alkoholfogyasztás, a cigarettázás a kávézás, az ételeinkben lévő tartósítószerek, színezékek stb. mind-mind fokozzák szervezetünk igényét a vitaminokra. Egyetlen szál cigaretta elszívása kb. 100 mg C-vitamint von el a szervezettől! A különbség az aktív és a passzív dohányos között, hogy az aktív fizet is érte!

Milyen táplálék kiegészítőt fogyasszunk?

Figyelnünk kell arra, hogy ne használjunk sokféle táplálék kiegészítőt egyszerre! Nézzük meg a csomagoláson, hogy ne tartalmazzon tiltott doppinganyagokat! Fontos, hogy a készítmény összetétele, eredete, tisztasága ismert, OÉTI által ellenőrzött legyen. Tudnunk kell, hogy milyen a saját táplálkozási szokásunk, továbbá, hogy mely vitaminokból, tápanyagokból nem viszünk be eleget a szervezetünkbe étkezéseink során! Ma már vannak táplálék -helyettesítők is, ezek jók pl.: fogyókúra, diéta esetén is, ugyanis remekül lehet egy vacsorát helyettesíteni ugyanis a szükséges tápanyagokat tartalmazza, de nem eszünk szemét kaját. Tudjuk alkalmazni olykor is, amikor nincs időnk enni, ugye sok ilyen van, (sokszor hallom ezt).

A táplálék kiegészítők jelentősége.

Az ételeink nagy része feldolgozott állapotban kerül elénk, csökkentett vitamin és ásványi anyag tartalommal, mindemelett a főzés, fagyasztás ront a helyzeten. Sajnos nem eszünk nyersen sok mindent, így elveszítjük az értékes tápanyagokat. Az egyszerű szénhidrátok az étrendünk 50-60%-át teszik ki, ezeknek alacsony a tápanyagtartalma, rengeteg üres kalóriával! A mezőgazdaságban a műtrágyázás, fertőtlenítő szerek alkalmazása miatt szintén csökken a tápérték. Az alkohol rombolja a B vitamin komplexbe tartozó vitaminokat, az A és a C-vitaminokat, a cinken, magnéziumot, kalciumot. Sokkal nagyobb vízkiválasztásra készteti a vesét, ez pedig súlyos dehidrációhoz vezet! A zöldségek túlfőzése oxidálja és rombolja a hőérzékeny vitaminokat, a forralás tönkreteszi a vízben oldódó B vitaminokat, a C -vitamint és az ásványi anyagok nagy részét. Sokan használunk fájdalomcsillapítókat, antibiotikumokat stb., melyek szintén rontanak a helyzeten, felgyorsítják pl. a kalcium, kálium, B és C-vitamin kiürülését a vizelettel. Az antibiotikumok hosszú távú használata az immunrendszer károsodásához vezet és elvonja a szervezettől az értékes vitaminokat, ásványi anyagokat. A stressz növeli a szervezet B5, B6, C, a légszennyezettség pedig az E-vitamin szükségletet. Sérülések esetén sok fehérjepótlásra, A, C-vitamin és cink pótlásra van szükség a gyógyulási folyamatokhoz.

Táplálék kiegészítők

HCA

Csökkenti a felesleges szénhidrátok zsírrá alakulását, csökkenti az étvágyat úgy, hogy fokozza a máj ATP raktárait és ezáltal nem küld jelet az agynak, hogy éhezik a szervezet.

CHITOZAN

A rákpáncél kivonat megköti a zsírt a bélrendszerben, tehát nem zsírégető, hanem testsúlykontrollhoz alkalmazzák. Vigyázni kell vele, mert az esszenciális zsírokra szükség van, a zsírban oldódó vitaminok bejutását gátolja.

Tirozin

A tirozin és a fenilalanin bázisán keletkezik a noradrenalin, adrenalin és a dopamin. Ezek zsír lebontást indítanak meg. Bizonyos pajzsmirigyhormonok, melyek szabályozzák az anyagcserét, a tirozin jódozásával jönnek létre.

Piruván

A glukóz lebomlása során alakul ki az energiatermelő ciklusban, segíti a testzsír csökkenését és fokozott energiát biztosít.

Foszfátok

Emelik az ATP szintjét a májban, ezért elhitetik a szervezettel, hogy megfelelő kalória és szénhidrát mennyiség kerül elfogyasztásra, ezzel fenntartják az anyagcser sebességét. Nagyobb edzésteljesítmény elérhető vele. Koffein: stimulálja a központi idegrendszert, fokozza az adrenalin kibocsátást, termo genezist (hőtermelést). A zsírsavak fokozott felszabadulása 3-4 órával a koffein fogyasztása után jelentkezik.

Liponsav

Fokozza az izom glükoz felvételét és ATP szintézisét kb. 40%-kal. Ezáltal erősebbé tesz, csakúgy, mint a kreatin. Mindezt a zsírtárolás rovására teszi.  A liponsav növeli a kreatin izomba jutását.

Melatonin

Elősegíti a nyugodt alvást, fokozza a pajzsmirigyhormon keletkezését, a stressz hormonok roncsoló hatását tompítani képes. Csökkenti a koleszterinszintet és normalizálja a magas vérnyomást. A melatonin szintje huszonéves korban a legmagasabb, majd fokozatosan visszaesik a negyvenes évek közepéig, amikor is elkezd zuhanni.

L-kartinin

Zsírégetésnél játszik szerepet, fokozza a mitokondriális zsírsav oxidációt, az aerob anyagcserét, növeli az aerob kapacitást. Csökkenti a tejsav képződést, kíméli az izomfehérjéket, lerövidíti a regenerációs időt, javítja az immunológiai védekezést. Fokozza az izmok vérátáramlását, növeli az oxigén ellátottságukat, segíti a szívizom működését. Az L-kartinin dózisa 250-500mg edzés előtt félórával.

CLA (konjugált linolsav)

Olyan zsírsav, amely küzd a ˇsaját fajtájaˇ, azaz a többi zsírsav ellen. Olyan kémiai közvetítő anyagok felszabadulását idézi elő az immunrendszerben, amelyek fokozzák a zsírégetést és izomnövekedéshez vezetnek, mivel gátolják az edzés után/közben fellépő fehérjebontó folyamatokat. Hatásos antioxidáns, erősíti az immunrendszert, véd a betegségekkel szemben. A sportolók leginkább a test szírszázalékának csökkentésére alkalmazzák. Chitosannal együtt nem fogyasztható, mert az a zsírsavak felszívódását megakadályozza.

Króm-pikolinát

A króm a szénhidrát, zsír és fehérje-anyagcseréhez is szükséges ion. A hasnyálmirigy hormonja, az inzulin króm hiányában nem képes hatni. A króm tehát közvetlenül és közvetve is befolyásolja -stabilizálja- a vércukorszintet, serkenti a glukoz elégetését. Az inzulinnal együttműködve az aminosavakat is bejuttatja a sejtekbe, ez a fehérjebeépítő tulajdonság sportolók számára különösen fontos, csakúgy, mint zsírégető hatás. A krómhiány cukorérzékenységhez, cukorbetegséghez, magas koleszterinszinthez és szívbetegséghez vezethet. Sportólóknál megakadályozza az izmok fejlődését és rontja a teljesítményt. A króm-pikolinát dózisa 200-600mg naponta.