Tévhitek

diet-g2bfe81c1f_1280

Tévhitek:
a fogyókúra, diéta, edzés világában

Különböző okok miatt egyes emberek kerülik az izomépítő gyakorlatokat, bár ezeknek az edzéseknek kombinálása a zsírégető gyakorlatokkal, elengedhetetlen egy teljes fitnesz program összeállításához.

ˇa súlyzós edzés nagy, puffadt izmokat eredményezˇ

Sokan abban a hitben vannak, hogy a súlyzós edzés dagadt, felpumpált izomzatot vált ki rövid idő alatt. Ez nem igaz! Különböző ismétlésszámok, edzéstechnikák és testalkat-típusok határozzák meg az izmok növekedésének ritmusát. Az izmok növekedésében óriási hatása van a táplálkozásnak, az izomtömeg növekedése szinte arányos az elfogyasztott fehérjék mennyiségével.

ˇa súlyzós edzések félbehagyásával az izom zsírrá alakulˇ

Az izom és zsír két külön fogalom, az egyik nem alakulhat a másikká. Amikor erősítő gyakorlatokat végzünk, az izomszövetek szétrombolódnak, az ezek felújításához szükséges energiát a test az elraktározott zsírból veszi. Tehát minél több izmot építünk, annál több zsírt égetünk. Ha az erősítő edzéseket félbehagyjuk, izomtömeget veszítünk, és ezáltal a szervezet több zsírt fog elraktározni. 100 g izom építéséhez 50kcl szükséges, tehát, ha az izomtömeg visszaesik, lelassulnak az égések. Ez természetesen nem jelenti, hogy kevesebb lesz a kalória bevitel is. Ha az edzések számának csökkenésével visszaesik a kalóriafogyasztás is, akkor a felesleges zsírtárolást el lehet kerülni.

ˇminél hosszabb az edzés, annál nagyobb a hatásaˇ

Az izmok hatásos megdolgoztatásához nincs szükség egyszerre hosszú időre. Az edzések minősége határozza meg egy fitnesz program hatékonyságát. A lényeg az, hogy az előre meghatározott célok elérésének megfelelően legyenek az edzések felépítve, és akkor is rövid időn belül hatásosan meg lehet dolgoztatni az izmokat. Minél intenzívebb az edzés, annál hatékonyabb

ˇminél nehezebb súlyokkal dolgozom, annál nagyobb izmokat építekˇ

Részben igaz, viszont a súly növelése nem mehet a gyakorlat helyes elvégzésének a rovására. Ugyanakkor a gyakorlatok változatosságának, különböző hosszúságú pihenőszakaszok váltakozásának fontos szerepe van az izmok hatékony növekedésében.

Fogyókúra? Diéta? Szálkásítás? Mi a különbség?

Nagyon konkrétan nincs különbség. Nézzük csak meg…a fogyókúra abból áll, hogy kúra szerűen, ami tarthat akár 1 héttől 3 hónapig is, odafigyelünk a táplálkozásunkra, csökkentjük a kalória bevitelt. Célunk vele a fogyás, zsírégetés. A diéta szintén kúraszerű, ugyanis hallottunk már a következő diétákról. 90 napos diéta, elválasztó diéta, káposztaleves diéta, pontdiéta, szénhidrátszegény diéta stb. A diéta célja ugyanaz, a fogyás, zsírcsökkenés, esetlegesen betegségek megelőzése, egészségmegőrzés. A szálkásítás sem különbözik elődeitől, annyi különbséggel, hogy ezt a szót inkább edzőtermekben, testépítők, fitneszben élőktől lehet hallani gyakrabban. Aki súlyzós edzést végez, szálkásít, az azt jelenti, hogy az izmokon lévő zsírtól, víztől akar megszabadulni, hogy az izmok kirajzolódjanak, definiáltak legyenek, ezért ugyanúgy odafigyel a helyes táplálkozásra, több kardió edzést végez, azaz betartja a fogyókúra, diéta szabályait. A cél csak a fogyás, de szigorúan zsírból.

A nők vastagodnak a súlyzós edzéstől?

Ettől nem kell félni a nőknek, ugyanis a nők szervezetében nincs annyi tesztoszteron, mint a férfiakban, ezáltal képtelenség nagy izmokat növeszteni szteroidok nélkül. Különben is hosszú évek munkája izmosnak lenni! Ugyanolyan nehéz izmot növelni, mint a fogyókúra alatt zsírt csökkenteni. Valamennyi izmot szükséges ˇnöveszteniˇ, mert minél nagyobb az izom, annál hatékonyabb a zsírégetésünk nyugalmi állapotban. Az izom felelős az égéseinkért, az anyagcserénkért, ezzel számos előnyre tehetünk szert, formálódhatunk, beindulhat a fogyás, lassíthatjuk az öregedést. Fogyókúra, diéta alatt a fitnesz programjukba igenis iktassák be a nők is a súlyzós edzést, hiszen, ha csak a fogyásra figyelünk, nem fogunk formálódni, csak kisebbek leszünk.

Hányszor kell edzeni egy héten?

Ez attól függ, hogy mi a cél? Ha valaki megszállottan, heti 6-szor eljár edzeni, de az edzései nem intenzívek, akkor inkább többet ér el heti 3 intenzív edzéssel. Vegyes edzések nem intenzívek, akkor inkább többet ér el heti 3 intenzív edzéssel. Vegyes edzések a legjobbak a fogyáshoz pl.: egyik nap súlyzós edzés, másik nap futás vagy úszás, (lehet bármely kardió edzés). Nyilván, aki testépítő, heti 6-nál is többször edz, de aki fogyókúra alatt teszi ezt, az sok, mert hamar megelégelhetjük, elveszíthetjük a motivációt, túledzettséghez vezethet, melynek súlyos pszichikai, fizikai tünetei lehetnek. Lényeg a rendszeresség és a változatosságon van.

Létezik helyi fogyasztás-nem igaz!

Sajnos sok helyen olvashatunk reklámtáblákon, ˇhelyi fogyásˇ- ról, zsírégetésről. Ha ez igaz lenne, nem lenne annyi sok problémás ember. Mindenki ehetne bármit, bármennyit, bármikor, ha tényleg el lehetne tüntetni pont ott a felesleget, ahonnan szeretnénk. Minezt életmód változtatás nélkül! Sajnos fogyáskor az egész testünkön fogyunk (onnan is, ahonnan nem szeretnénk), csak éppen eltérő gyorsasággal. Általában onnan megy le a nagy felesleg utoljára, ahová legelőször lerakódik. Tudom, ez rossz hír, nem engem kell utálni ezért, de sajnos nem én találtam ki a működésüket. Ezzel a cikkel az a célom, hogy ne dőljünk be a ˇhelyi zsírégetésˇ feliratoknak, ráadásul sok-sok pénzbe kerülnek az egyes kezelések.

A fitnesz celebek félre vezetnek minket?

Nagyon érdekes dologokra bukkanok rá nap mint nap, hiszen folyamatosan olvasom, kutatom az egészséges életmóddal kapcsolatos témákat, könyveket. Nem álltam meg az iskolai tanulmányaimmal. Az egyik fitneszgurunk egyik könyvében olvastam arról, hogy az E betűs dolgok igazából értünk vannak, ugyanis az E betűs dolgok miatt szép, kívánatos az árú, amit megveszünk pl. sonka. Az E számok igazából az adalékanyagoknak egy jelölési formája. Mint például a színezékek (E100-199), tartósítószerek (E200-299), emulgeátorok, stabilizátorok, sűrítők (E400-499), antioxidánsok (E300-399). Pl. az E300 a C-vitamin. Na de miért is jók nekünk ezek az adalékanyagok? Mert, nem lenne szép a termék, hamar avasodna az olaj, nem lehetne energiaszegény vagy diatetikus termék, hamarabb romlanának az élelmiszerek stb. Ez mind igaz, viszont én nem mondanám, hogy ez jó nekünk.

Nézzük a kényelmi részét.

Persze, hogy tökéletesen megfelel a tej féléves szavatossági ideje, nem 2 nap alatt romlik meg. Nagyon kényelmes. Amivel nem értek egyet, hogy arról nem ír a fitneszgurunk, hogy ezek mennyire károsak az egészségünkre!! Ezen adalékanyagok rendszeres fogyasztása hosszú évek alatt betegségekhez, (pl. vastagbélrákhoz) vezetnek, végül halálhoz. Jelenleg kitalálták, hogy a nem mesterséges élelmiszer az bio… Igazán az lenne a legjobb, ha mi magunknak termelhetnénk meg a szükséges élelmiszereket. Nem véletlen, hogy manapság mindenki hallott már a méregtelenítésről, lúgosításról, tisztítókúráról…nagyjából sokan tudják, hogy miért is fontos a szervezetünknek. Hát sajnos a sok-sok műanyag miatt, amit eszünk! Ugyanis a műanyagokat nem ismeri fel a májunk (ami elsődleges szűrőrendszer), nem tud vele mit kezdeni, ezért salakanyag lesz belőle, amik következtében esetleges betegségek, nem kívánatos puffadások lehetnek. Amennyire lehet kerüljük az E betűs dolgokat, nyilván az antioxidánsokra ezt nem mondom, hiszen sajnos kénytelenek vagyunk műanyag vitaminokra rászorulni, mert természetes úton sokan nem tudják bevinni szervezetükbe (nem tudnak vegyesen táplálkozni) vagy ha azt is gondoljuk, hogy sikerül, nem tudhatjuk, hogy ételeink ténylegesen tartalmazzák a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat stb…

Nyújtással megelőzhetjük a sérüléseket-nem igaz…

Vizsgálatok alapján azt mondhatjuk, hogy nincs összefüggés a nyújtó gyakorlatok és a sérülések megelőzése között. A nyújtás által rugalmasabbak leszünk, de a legtöbb sérülés normál mozgástartományban következik be. A sérülések megelőzésére alkalmasabb a bemelegítés, így több vér jut az izmokba, emeljük a pulzusunkat. Sose nyújtsunk bemelegítés helyett, hiszen ekkor az izmok még hidegek, nincs mit nyújtani rajtuk, ekkor bekövetkezhet sérülés. Annyiban igaz az állítás, hogy mivel növeljük a mozgáshatár kiterjedését, így nem lesz izom túlfeszítés. A nyújtás további előnyei: megelőzheti az izomláz kialakulását, segít, hogy az izmok jobb vérellátás miatt gyorsabban regenerálódjanak, nő az izmok terhelhetősége, javítja az izomtónust.

Először fogyás, utána edzés?

Mivel a mozgás egyik legfontosabb eleme a fogyásunknak, nem kell lefogynunk, mielőtt edzeni kezdünk. Ezt inkább az izomépítés előtt szokták mondani, pedig az izomnövelés közben is jobban lehet fogyni., erről már írtam. Mozgásra vagyunk mi emberek kitalálva, gondolunk csak arra, hogy az ősember mit is csinált? Pl. lőtt egy vadat, nem sikerült, futott utána… Ma a legtöbb gép alkalmazása miatt nő a kényelmünk. Nem kell várni edzés előtt, míg lefogyunk, hanem szépen, fokozatosan el lehet kezdeni az edzéseket.

Fogyókúra esetén este 6 után nem szabad enni?

Szinte mindenki úgy tudja, hogy fogyókúra-diéta alatt az este 6 utáni étkezéstől hízunk, nem szabad enni már. A tv-zés közbeni nagy vacsorák, nassolások, teli pocakkal való lefekvés természetesen elhízáshoz vezethet. Nagy hiba az is, hogy rohanó életmódunk miatt gyakran nincs időnk, lehetőségünk enni a nap folyamán, így este a vacsora válik főétkezésünkké. A rohamban, teljesen kiéhezett állapotban összeállított vacsoráknak az elkészítésekor pedig nem a kímélő, hanem a hagyományos magyar ételeket részesítjük előnyben. Ami még rosszabb, ha a nap végén válogatás nélkül felfalunk mindent, amit a hűtőben találunk. A fogyásra vágyók viszont már délután 3-4 órakor esznek utoljára, korgó gyomorral fekszenek le aludni. Ha már nem eszünk kora délutántól, nem jelent garanciát arra, hogy a nap megelőző részében nem biztosítjuk be magunkat nagy evészetekkel a kellemetlen éhségtől korgó gyomor ellen.

Energia bevitel

Az egésznapi energia bevitel az, ami különösen számít nem az az időpont, amikor eszünk. Pl., ha reggel eszünk nagy adag édességet, akkor hiába koplalunk egész nap és lehet böjtölés a vacsoránk, mégis hízhatunk. A helyes módszer, ha rendesen eszünk egész nap, lehetőleg minél egészségesebb ételt. Amikor már nem tanácsos enni, az lefekvés előtt 2-3 órával, hogy se az éhség, se a megterhelt gyomor ne nehezítse alvásunkat. Meg kell érteni, hogy ha 6 után nem eszünk, de pl. este 11-kor fekszünk le, reggel 9 után ébredünk, akkor sokáig a szervezet, majd az első étkezésünket el fogja raktározni zsírba. Fontos a reggel is, hiszen ezzel alapozzuk meg az üzemanyagunkat a nap további részére.

Fogyókúra a szaunában

A szaunázással, sporttal akár napi 1-2-ot is fogyhatunk, sokan így vélik. Úgy tartják, hogy az izzadással eltávoznak testünkből a betegségeket előidéző méreganyagok, a különleges gyakorlatok és gyógynövények hatására pedig a lélek is megtisztul. A magastesthőmérsékletet a szervezet a fertőzésekkel szembeni védekezés érdekében hozza létre, ha megbetegszünk, akkor is gyakran megpróbáljuk jól kiizzadni magunkból a bajt. A szaunázás régi szokás, melynek előnyeit a tudomány is igazolta: a hőtermelést jelent a szervezet számára, ami az edzéshez hasonlóan edzi a szív- és érrendszert, a jobb véráramlás pedig hozzájárulhat az intenzív testmozgás után kialakult izomláz enyhítéséhez is.

Figyeljünk oda!

Veszélyes is lehet: a magas vagy alacsony vérnyomás, érrendszeri betegségek, terhesség, visszérgondok esetén komoly problémákat okozhat a magas hőmérséklet és ha korábban soha vagy régóta nem szaunáztunk, nem tudhatjuk, miként reagál szervezetünk a hirtelen forróságra. Fontos, még tudni, hogy tényleg fogyás lesz az izzadással, de azzal vizet veszítünk, nem zsírt, tehát azt pár órán belül pótoljuk, visszajön. A méreganyagok is csak azok távoznak a szervezetünkből, melyek vízben oldódnak! Tehát a szaunázás nem idéz elő tartós fogyást!

B- vitaminokat nem szedek, hizlalnak, árt a fogyókúra idején

Amennyiben más vitaminokat nem fogyasztunk melléjük, felboríthatják az anyagcserét és tényleg hízhatunk. Ez igazából azt jelenti, hogy nem kiegyensúlyozott formában vesszük magunkhoz az étrend-kiegészítőket. Nem a B-vitamin hizlal, hanem a felborult anyagcsere, azaz valójában a többi vitamin hiánya!! Tehát fogyókúra-diéta esetén is nyugodtan szedhetjük a B-vitaminokat, figyelve arra, hogy a többi vitaminból is meglegyen a megfelelő mennyiség. Így elkerülhetjük, hogy a fogyásban gátoljon minket, ne száműzzük az étrendünkből!

woman-ge40f0a05b_1280