TRX

TRX

Kinek Ajánlom?

TRX edzés

Suspension trainer

Legyél kezdő vagy élsportoló, a gyakorlatokat a saját fittségi szintednek megfelelően tudod elvégezni.
A TRX® Suspension Trainer® Amerikát már meghódította, a legkomolyabb szakemberek által is imádott eszköz. A szuszpenziós edzés kifejezés arra utal, hogy hevederek segítségével a testünket félig-meddig felfüggesztve edzünk a gravitáció segítségével (a gyűrűt, mint tornaeszközt mindenki ismeri). Tehát a TRX kapcsán két dologgal ismerkedhetünk meg: a hevederekkel felfüggesztett edzéssel és magával a konkrét TRX eszközzel. A TRX egy hordozható, felfüggeszthető funkcionális tréning eszköz, mellyel erődet, egyensúly-érzékedet, hajlékonyságodat, valamint az úgynevezett core izmok stabilitását egyaránt fejleszteni tudod.

A fittségi állapot nem számít, bárki elkezdheti!

Az átlagemberek személyi edzése-figyelembe véve az aktuális fittségi szintet és a kitűzött fittségi célokat- a funkcionális erőfejlesztésről kell, hogy szóljon. Ezen azt értem, hogy olyan gyakorlatokat kell végezni, melyek egyszerre hatnak a vázizom rendszerre és a keringési rendszerre. A mindennapi életben mozgás közben kell erőt kifejteni, így elsődleges fontosságú a core izmok (vázizom) stabilitása. Ehhez képest azt látjuk, hogy gépekkel telezsúfolt fitnesztermek inkább a testépítő módszerekkel edzők igényeit elégítik ki (izolált gyakorlatok egy-egy izomcsoportra), ugyanakkor a célközönség az átlagemberekből áll. Véleményem szerint nonszensz, hogy 8-9 óra ülőmunka után az emberek azért mennek el a fitnesztermekbe, hogy ülve végezzenek izolált gyakorlatokat, miközben derekukat a háttámlának feszítve kímélik core izmaikat ( pont azokat az izmokat, amikre a mindennapi életben a legnagyobb szükségük van). Fel kell állni a gépektől és a funkcionális eszközök és módszerek felé kell fordulni (a preventív szemlélet is ezt követeli)! Ezt igazolják a tapasztalatok, a vendégek visszajelzései és a külföldi szakemberek fitnesz világ jövőjére vonatkozó egybehangzó előrejelzése.

A fitnesz világ elrendeződése:

és a valódi fittség fogalmának újragondolás a cross fit mozgalom elindulásával megkezdődött. A cross fit edzés hatékony és funkcionális, de az emberek többsége számára brutális. A TRX ezt a fajta kemény, de hatékony edzést teszi elérhetővé az átlagemberek számára is. Abszolút funkcionális tréning, egyszerre dolgoztatjuk a vázizom rendszert és keringési rendszert, miközben a core izmok folyamatosan stabilizálnak.

A TRX-ben megtaláltam azt az eszközt, amellyel saját és vendégeim edzéseit is hatékonyabbá és élvezetesebbé tehetem. A TRX egyszerűségének, hatékonyságának és sokoldalúságának köszönhetően a funkcionális edzésmódszerek zászlóshajója lesz. Az edzőterembe járók nagy százaléka egyszerre szeretne fogyni és izmosodni, amire ez az eszköz végre megoldást kínál. Másik nagy előnye, hogy a vele való edzés során nem elkülönülten dolgoznak az izomcsoportok, hanem a teljes test munkát végez. A cél, hogy minél több izom bekapcsolódjon a gyakorlatok végrehajtásába. Szinte nincs is elengedhetetlenül fontos törzsizmok (core).
Az edzés során a gravitációt kell leküzdeniük a testük segítségével.

Mi a TRX?

Egy olyan heveder. mely végén fogantyúk (a kéznek) és bújtatok (a saroknak, lábfejnek) találhatók.

Hogyan működik a TRX?

 

A sportszert rögzítve a plafonra, oldalfalkonzolra, a gravitációval szemben fejtünk ki erőhatást, a törzsizomzat folyamatos feszülése mellett.

Mi a különleges a TRX-ben?

A sokoldalúság, egyszerre lehet fejleszteni erőt, állóképességet, hajlékonyságot, koordinációt. Mivel a gravitációval szemben a saját súlyoddal dolgozol a terhelés személyre szabott, így nőknek, férfiaknak egyaránt ajánlott. Több mint 3000 gyakorlat végezhető el, de a variációk száma csak a fantázián múlik. Természetes mozgás elemekkel dolgozik, ezért ízületkímélő.

Mire hat a TRX?

Célzottan a törzsizomzatra (hasfal, ágyékipólya, mély hátizmok). A gyakorlatok során ezek az izomcsoportok mindig terheltek. Miközben edzünk a gyakorlatok nagyobb intenzitása miatt pulzusunk is magasabb tartományban tartózkodik, ezáltal az izmaink formálódás mellet a szív és keringési rendszerünk is fejlődik.

TRX tréningek:

Erő, állóképesség, motiváció! Kis csoportos edzés, mely ötvözi a személyi edzés előnyei és a csoport adta motivációt. Égess zsírt, és fejleszd az izomzatod egyszerre! Ha mersz keményen, hatékonyan edzeni, eddz TRX- el!

Neked miért jó?

Mert lényegében egy hordozható fitnesztermet kapsz, mellyel az elvégezhető gyakorlatok száma több százra tehető, Bárhol lehet edzeni vele, legyen az a szabad levegőn egy kiadós futás után, vagy egy tornateremben, ahol a bordásfalra rögzítheted. A TRX az összeállított edzéstől függően az erődet és az állóképességedet is egyaránt fejleszti. Használatával stabilizáló izmaid folyamatosan dolgoznak. Ezt főként akkor érzed, amikor a hagyományos fekvőtámaszt a ˇlengő madzagokonˇ próbálod kivitelezni. A TRX- et férfiak és nők egyaránt használhatják, fittségi szinttől függetlenül. Ezért akár a pároddal együtt is edzhettek. Mivel a gyakorlatok számtalan szögben végezhetők, az izolált mozdulatokkal szemben sokkal több izomrostot stimulálnak így hatékonyabb lesz az edzésed. A szerkezet ráadásul kis helyen elfér, bárhová magaddal viheted, ezért ezentúl egy tengerparti nyaralás sem lehet kifogás a mozgás nélküli életmódra. A szerkentyű ráadásul az intenzív edzésnek köszönhetően felpörheti az anyagcserét, ezáltal szép esztétikus izmokat fejleszt. Az edzések végén, mint tudod, sosem szabad elfeledkezni a megfelelő nyújtásról. Ez nem csak izomláz elkerülése, de az egészséged szempontjából is fontos -nos, a TRX erre is kiválóan alkalmas.

Buzás Gábor
Edző

Buzás Gábor

Buzás Gábor vagyok személyi edző, testépíto-fitnesz edző, TRX, Cross Traning és Ninja edző.